تاثیرات بناهای تاریخی بر اجاره آپارتمان مبله در تهران - قسمت هفتم
سه شنبه, ۲ آبان ۱۳۹۶، ۱۰:۲۱ ق.ظ
با سلام. امروز نیز همانند روزهای گذشته اشاره ی کوچکی در خصوص بناهای تاریخی تهران و تاثیرات آنها بر اجاره آپارتمان مبله در تهران آماده کردیم. امید است این مطلب همانند مطالب گذشته مورد توجه شما دوستان گرامی قرار گیرد.
امروز با معرفی یکی دیگر از بناهای تاریخی و تاثیرگذار و همچنین بسیار مهم شهر تهران در خدمت شما دوستان عزیز هستیم و قصد ما معرفی بنای تاریخی کاخ مظفری دار آباد تهران میباشد. مظفر الدین شاه قاجار در زمان ولیعهدی خود مدتی را در تبریز سپری میکرد که در همانجا دچار بیماری سل شد. چون در آن زمان دارویی جهت معالجه ی این بیماری کشف نشده بود، پزشکان و اطبای آن زمان به وی توصیه کردند جهت بهبود بیماری باید مدتی را در یک منطقه ی خوش آب و هوا و بدور از هیایوی شهر تهران و همچنین بدون استرس اجاره آپارتمان مبله سپری نماید.
از این رو بود که قریه ای در شمال تهران به نام دار آباد که در آن دوران خارج از تهران محسوب میشده و منطقه ای خوش آب و هوا با پوشش گیاهی دست نخورده بود، جهت سکونت وی انتخاب شد و تصمیم بر آن شد که ابتدا آپارتمان مبله در این بخش بنا کنند تا مظفرالدین شاه در این مکان به دور از دغدغه های شهری سکونت کند. اما آپارتمان مبله مورد توجه شاه قرار نگرفت و تصمیم بر آن شد که در این منطقه کاخی که در شان شاه و ولیعهد آن زمان قاجار باشد بنا کنند.
بدین ترتیب بود که کاخی در این منطقه بنا کردند. این کاخ بعدها بدلیل اینکه محل زندگی مظفرالدین شاه قاجار در آن بود، کاخ مظفری نام گرفت. بنا به کتیبه ای که در درون کاخ و همچنین تعدادی کتیبه که در آپارتمان مبله بیرون کاخ که به شکل اجاره آپارتمان مبله در تهران به نوکران دربار واگذار شده بود به چشم میخورد، فردی به نام علی اصغر خان امین السلطان در سال 1273 هجری خورشیدی به دستور محمد خان حکیم الملک که در آن زمان وزیر اعظم دربار بود، این باغ را خریداری کرده و به دستور خود شاه قاجار این کاخ را در میان این باغ بنا نهاده است. وی نام این عمارت زیبا را کاخ شاه آباد نامید اما همانطور که گفته شد بعدها نام آن به کاخ مظفری دار آباد تغییر پیدا کرد.
مظفرالدین شاه سالهای سال در دوران ولیعهدی خود در این کاخ زندگی میکرد و پس از گذشت چندین سال بیماریش بهبود یافت و به دار الخلافه منتقل شد. این کاخ پس از ترک مظفرالدین شاه قاجار سالیان سال خالی و دست نخورده باقی ماند و پس از مرگ مظفرالدین شاه، این کاخ به محلی جهت نگهداری افراد معلول و سالخورده تبدیل شد و آپارتمان مبله هایی که در اطراف آن ساخته بودند نیز به محل زندگی پرستاران و مسئولان این آسایشگاه تبدیل شده بود. پس از سقوط سلطنت قاجار این خانه ها و این عمارت زیبا بدون استفاده باقی مانده بود.
در دوران حکومت پهلوی به دلیل تنفر شدید رضاخان از حکومت و شاهان قاجاریه بسیاری از بناهای دوران قاجار مورد بی مهری حکومت قرار گرفتند و نابود شدند. اما این عمارت به دلیل قرار گرفتن در میان باغی خوش آب و هوا و زیبا مورد توجه یکی از اساتید برجسته ی آن دوران دکتر مسیح دانشوری قرار گرفت. این پزشک زبردست ایرانی در سال 1310 برای نخستین بار در ایران در این مکان مدرسه ی پرستاری تاسیس کرد و شاگردان بسیاری را پرورش داد. همچنین از آپارتمان مبله هایی که در اطراف این عمارت باقی مانده بودند، به عنوان خوابگاه و بصورت اجاره آپارتمان مبله در تهران به دانشجویان این رشته ها واگذار کرد.
در سالهای بعد و پس از گذشت چندین سال ار احداث این مجموعه به همت شهربانی و فخرالدوله، دختر مظفرالدین شاه در اطراف این عمارت ساختمان های متعددی نیز بنا شد. فخرالدوله بانویی بسیار خیر بود و آسایشگاه کهریزک تهران نیز به همت این بانو در آن دوران ساخته شده است.
عمارت کاخ مظفری در سال 1381 هجری خورشیدی در آثار ملی ایران ثبت رسمی شد و از سال 1389 خورشیدی به عنوان موزه ی پزشکی بیمارستان در معرض دید عموم قرار گرفته است.
طراحی این عمارت که در دو طبقه ساخته شده است با بهره گیری از طرحی فرانسوی و از نوع کلاه فرنگی میباشد. سقف اصلی این عمارت دارای خرپایی چوبی است و سقف آن نیز به شکل بیضی مانند ساخته شده است. در تمامی کاخ آیینه کاری ها و گچ بری های ظریف و زیبایی به چشم میخورد که میتوان گفت در نوع و نوبه ی خود بی نظیر میباشد. در بخش ورودی این کاخ زیبا بنایی گنبدی شکل ساخته شده است که به رنگ آبی در آمده است و نمایی از آسمان آبی را نشان میدهد. نمای سقف و راهروهای بیشتر قسمت های این عمارت چوبی است و با کندکاری های زیبایی بر روی این چوبها تزیین شده است. بصورت کلی میتوان این بنا را تلفیقی از چوب کاری و آیینه کاری نامید که در نوع خود و با توجه به دورانی که ساخته شده است بینظیر میباشد.
۹۶/۰۸/۰۲