تاثیرات بناهای تاریخی بر اجاره آپارتمان مبله در تهران
چهارشنبه, ۱۹ مهر ۱۳۹۶، ۱۲:۵۱ ب.ظ
با سلام. امروز نخستین قسمت از سری مطالب بناهای تاریخی تهران و تاثیر آنها بر اجاره آپارتمان مبله در تهران را بررسی خواهیم کرد و در نخستین قسمت از این سری نوشته تاریخچه برج آزادی تهران را بررسی خواهیم کرد.
پس از پایان سلسله مطالب بحث و بررسی تاریخچه تهران و تاثیرات آن بر اجاره آپارتمان مبله، بر آن شدیم تا بحث جدیدی در خصوص سازه های نام آشنا و بناهای تاریخی تهران آغاز نماییم. اگر شما نیز از آن سری از دوستانی هستید که به تاریخ و بحث پیرامون سازه های باستانی علاقه مندید از شما دعوت به عمل می آوریم تا پایان ما را همراهی نمایید.
برج آزادی که پیش از انقلاب اسلامی ایران یعنی سال 1357 از آن به نام برج شهیاد نام برده میشد یکی از اصلی ترین نمادهای شهر تهران محسوب میشود. در بسیاری از نقاط دنیا تهران و اصلا فراتر از آن ایران را با این نماد میشناسند. این برج زیبا در سال 1349 توسط شخصی به نام حسین امانت که معماری ایرانی کانادایی بود طرح ریزی و ساخته شد. وی از اهالی کاشان و از مادری همدانی بود و تحصیل کرده ی دانشگاه هنرهای زیبای دانشگاه تهران نیز بود. این برج زیبا پیش از دوران انقلاب اسلامی ایران و تحت نظارت دانشگاه آریامهر ( شریف امروزی ) ساخته شد و به عنوان نمادی از ایران و تهران مدرن و برای یادبود جشن های 2500 ساله شاهنشاهی و در میدان شهیاد یعنی آزادی کنونی بنا شد. وجود این برج سبب رشد چشمگیر اجاره آپارتمان مبله در تهران و بخصوص در میدان آزادی کنونی شد.
معماری این برج تلفیقی از معماری دوران هخامنشی، ساسانی و همچنین معماری اسلامی ایرانی میباشد. در محوطه ی زیرین این برج، چندین تالار بزرگ نگارخانه، کتابخانه و موزه قرار دارد.
در سال 1345 طرح یک نماد برای تهران که تمامی دنیا تهران را با این نماد شناسایی کنند مطرح شد و این طرح بین چندین معمار برجسته آن دوران به مسابقه گذاشته شد. در نهایت طرح مهندس حسین امانت که در آن دوران 24 سال داشت و دانش آموخته ی جوانی از دانشگاه تهران بود برنده شناخته شد. عملیات ساخت و نقشه برداری این برج در آبان ماه سال 1349 خورشیدی آغاز گردید و پس از 28 ماه کار مداوم و شبانه روزی در 24 دی ماه سال 1350 به نام برج شهیاد ( آزادی امروزی ) به بهره برداری رسید.
در روز افتتاحیه این برج تمامی افرادی که در اطراف آن آپارتمان مبله اجاره کرده بودند حضور داشتند. شخص محمد رضا شاه پهلوی به همراه همسرش فرح پهلوی نیز در مراسم افتتاحیه این برج حضور داشتند. همچنین یکی از اتفاقات بسیار مهم که در روز افتتاحیه افتاد رونمایی از منشور حقوق بشر کورش کبیر برای نخستین بار در این مکان بود. این منشور برای مدتی در این مکان در معرض دید عموم قرار داشت.
در ابتدای انقلاب اسلامی ایران و در سال 1357 بسیاری از تجمعات ضد حکومتی در این میدان که در آن دوران از شکوه خاصی برخوردار بود و نام بزرگترین میدان جهان را بر آن گذاشته بودند برگزار میشد. پس ار پیروزی انقلاب اسلامی در ایران نام این میدان را از شهیاد به آزادی تغییر دادند.
بر طبق نظر سنجی های انجام شده از مردم در میان ادوار مختلف بسیاری این برج را نماد تهران میداند. این نظر سنجی بین برج میلاد تهران و برج آزادی بوده است. بسیاری از افرادی که در آن زمان بصورت اجاره آپارتمان مبله در تهران سکونت داشتند ترجیح میدانند خانه ی آنها رو به سوی این برج زیبا باشد تا از منظره ی زیبای آن لذت ببرند.
همانطور که توضیح داده شد معماری این برج تلفیقی از معماری هخامنشی، ساسانی و اسلامی ایرانی است. این بنای عظیم و زیبا دارای 2 راه پله و 286 پلکان به همراه 4 آسانسور میباشد. طول این بنا 63 متر، ارتفاع آن از سطح زمین 45 متر و ارتفاع از کف موزه های زیرین آن 5 متر میباشد. گفتنی جهت ساخت این برج 46 هزار قطعه سنگ بریده شده و برای ساخت آن بکار گرفته شده است.
در میان این بنا یک قوص وجود دارد که نمادی از که این قوص نمادی از طاق کسری یکی از آثار دوره ی پیش از اسلام و ساسانی میباشد. قوص بالایی آن یک قوص شکسته است که از دوران بعد از اسلام . نفوذ اسلام در ایران الهام گرفته شده است. دو طبقه ی داخلی این برج یکی بالای قوص اصلی و دیگری زیر گنبد میباشد که هردوی این طبقه ها با اسانسوری که در برج قرار داده شده است قابل دسترسی میباشد.
نقش های داخلی این برج را میتوان تلفیقی از سنت و مدرنیته دانست. به گفته خود طراح این برج یعنی حسین امانت، معماری داخلی آن از مسجد شیخ لطف الله اصفهان الهام گرفته شده است. تنها تفاوت اصلی آن با مسجد شیخ لطف الله هندسه ی دایره ای گنبد است که در این جا تبدیل به بیضی شده است.
متاسفانه در سالهای اخیر و از سال 1392 خورشیدی، اوضاع این برج نابسامان شده است. هرکس مسئولیت نگهداری و ترمیم این برج که در میان آثار ملی ایران ثبت رسمی شده و یکی از مهمترین نمادهای تهران میباشد را بر گردن دیگری انداخته و به زودی و متاسفانه باید شاهد افول و تخریب این بنای زیبا باشیم.
با تشکر از حسن توجه شما به این مطلب. از شما تقاضا داریم ضمن بیان نظرات و پیشنهادات در خصوص اجاره آپارتمان مبله در تهران، از سایر مطالب و آموزشهای ما نیز دیدن فرمایید. باتشکر
۹۶/۰۷/۱۹